Opskrifter

Her vil jeg skrive nogle af mine mange opskrifter på alt muligt lækkert, jeg laver.
Idag fik jeg lavet “Kenneths Chili”. En chilisalsa sovs som er fantastisk på pizza, rørt i suppe og hvor man ellers tænker man kunne bruge en frisk stærk salsa.
Kenneths Chili
1 bundt koriander
6-8 Tomater
Chili eller sambal olek (chili pasta)
1 lille Løg

Fjern det bløde i tomaterne/kernerne. Put alle tingene i en blender. Chili efter smag. Blend og smag til med salt og peber.
Kan holde sig en lille uges tid på glas, så man kan med fordel lave små portioner.

20140104-164525.jpg

Hvert efterår plukker jeg havtorn og fryser dem ned. Når det er til at få modne abrikoser til fornuftige priser, laver jeg denne fantastiske syltetøj.

Havtorn Abrikos Marmelade

20140104-180820.jpg

Du skal bruge
2-3 dl havtorn
500-600 gram abrikos
300 gram sukker
En lille tsk vaniliesukker
Lidt citronsaft

Først koger jeg havtornen i lidt vand og med lidt sukker, sigter det igennem en si for at få deres frø ud af min marmelade. Abrikoserne gøres stenfri og skæres i mindre stykker

20140104-181104.jpg
Inde i abrikos stenen findes en fin lille nød, man kan spise.
Derefter koger jeg abrikosen med havtorne afpresset og citronsaften. Man kan tilsætte lidt vand, men pas på da det kan blive ret vandet.
Når det er kogt godt ud, tilsætter jeg sukkeret og lader det koge videre under omrøring. Det må godt koge op. Din gryde skal være stor nok til at det kan koge op. Der skal røres så skummet og luft boblerne kommer ud af marmeladen.
Imens marmeladen koger, skoldet jeg glassene, skyller dem i lidt atamon og når marmeladen har den konsistens jeg kan lide, hælder jeg det på glas.
God til ost og i den neutrale morgen yougurt.

20140104-181558.jpg

På min første dag efter kålkuren, ville jeg afprøve en opskrift fra en af mine kogebøger. Blød kogte æg med Asparges og æblecidereddike.

Det er ret nemt at lave.
.

20140109-085810.jpg

Æggene koges i 4 min og aspargesen dampes i meget lidt vand 1-2 min så de stadig har bid. Æblecidereddiken bruges der 1-2 dråber af som røres i æggeblommen. Aspargesen bruges som rørepind og sådan spiser man denne ret.
Jeg var ikke vildt begejstret. Blødkogt æg med urtesalt er fint til mig.

Aftensmaden er også med kål – men den er camoufleret i et fad med andre lækre ting.
Koteletter i fad alla Majbrit

20140109-181051.jpg

3 øko koteletter
Champignon
Forårsløg
Kål
Hvidløg
Tomat
Grønne bønner
Paprika
Salt
Peber
Chili
Hvidløg

Alt med måde og efter lyst. Kødet drysses med paprika og svitses af på panden. Tages af og lægges i fadet der skal kan komme i ovnen. På panden ristes bagefter champignon forårsløg hvidløg chili og mere paprika. Det hældes over kødet. På panden tilsættes tomaterne – flåede – og varmes igennem med bønnerne og kålen. Det hele hældes over kødet og dækkes med staniol. I ovnen på 200 grader i 45-50 minutter.

Kvædemarmelade

20140110-185836.jpg

1-1,5 kg æblekvæder
4-500 gram sukker
5 dl vand
Saft af en citron og skald

Kog kvæderne i ca 45-60 min til de er helt møre. Skær kernehuset ud, jeg bruger hele kvæden med den kogte skal. Deler den i mindre tern og tilsætter vand og citronsaft og skal, samt sukker i en gryde og koger videre. Jeg plejer at bruge stavblenderen til at gøre marmeladen helt fin og uden klumper.
Jeg har haft mine glas igennem opvaskemaskinen, skolder dem inden brug. Inden marmeladen hældes på glas, tilsætter jeg en halv tsk atamon.
Smager fantastisk til stærk ost.
Inspireret af en amerikansk hjemmeside, laver jeg dette til morgenmad. Det er nemt og smager fantastisk.

20140116-143433.jpg

Jeg bruger
1dl havregryn, gerne grove
1 dl skyr
Skummetmælk efter behov
Bær ( kan sagtens være frosne)
Frugt
Flydende honning, hvis det skal sødes

Ramsløg – og hvad man kan lave af det

20140417-205935.jpg
Ramsløgssalt
Blend ramsløg og groft salt og lad det tørre helt ind. Det kan tage flere dage, da der er meget saft i bladene.

Ramsløgspesto
Ramsløg
Olie
Parmasan (hvis man vil)
Solsikkekerner eller anden nødder
Salt og peber
Det hele blendes til en ensartet masse og spises til pasta eller hvordan man har lyst til at spise det.

Birkebladssaft
En god mængde birkeblade
2 kg rørsukker
2 økologiske citroner
120 gram citronsyre
2 L vand
En ren spand

Skær citronerne i skiver. Hæld rørsukkeret, citronsyre og bladene i en ren spand. Kog 2 L vand og hæld det over. Lad stå og trække et køligt sted i 2-4 dage. HUSK at rør i spanden dagligt – gerne 2 gange.
Hældes på rengjorte atamon eller spiritus skyllede flasker.

20140503-105734.jpg

Når jeg sylter, så er det altid med økologiske citroner. Ofte skal jeg bare bruge saften, men for ikke at spilde skallen får jeg skåret den fra, før eg presser citronen.

20140527-101708-37028340.jpg
Skallen bruger jeg enten i marmelader,chutney, kryddersalt eller i olie. Så går der ikke noget til spilde og resten af citronen ryger på komposten
Citron olie der trækker

20140527-101930-37170873.jpg

Fersken eddike
Dette er et forsøg, men jeg forestiller mig det vil smage godt på en salat af rucola, fersken skiver, frisk chili og frisk mozarella.

2 ferskner
0,5-1 dl rørsukker/alm sukker
4-5 dl hvidvinseddike

Fersken Moses med sukkeret og hvidvinseddike hældes over. Det stilles koldt i 3-4 dage og sies derefter. Hældes på skoldede glas skyllet med atamon. Bruges som dressing på salat.

br />
20140610-084139-31299607.jpg
Idag skal jeg lave hybenrosen gele og sirup

20140612-105554-39354087.jpg
Jeg plukker en god pose hybenblade

20140612-105625-39385630.jpg
Koger det i ca 2 L vand, hvor jeg har tilsat lidt citronsyre. Det gør at rosensfarve trækkes bedre ud af bladene. Jeg koger det kun kort op. Så måler jeg saften af og tilsætter 100 gram sukker pr 1 dl vand og pr 1 L saft bruger jeg et brev melatin.
Det koges igennem og jeg skummer af, inden det hældes på glas der er skoldet og skyllet med atamon. Her skal det stå uden låg til det er stivnet og er koldt. Derefter skrues låget på.
Romtorpf
Idag vil jeg starte på årets romtorpf – jeg har et stort patentglas og lidt mørk rom tilbage fra en fest. Derudover tilsætter jeg sukker og sæsonens bær – i min have er det ligenu jordbær og hindbær.

20140625-084951-31791936.jpg

Del dette med de andreShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone
Comments Are Closed