Squash – hvad kan man lave af dem

Nu begynder det at bugne med squash. Egentlig ikke en grøntsag med den helt store næringsværdi, men let at dyrke og den belønner en villigt.
Jeg har samlet et par af mine yndlingsopskrifter herunder til inspiration.
Squash syltet som asier
1 kg renset squash ( skrællet og det bløde kernehus er skåret ud)
Saltlage
1 L vand
100 g salt
2 dl eddike
Eddikelage
4 dl eddike
1 dl vand
350 g sukker eller farin
1/2 kg små løg
1 dildskærm eller 1-2 tsk tørret dild
10 hele nelliker
1 tawana kogepose med krydderier
1 tsk atamon

Squashene vaskes,deles og udhules. De skrælles, skæres i skiver og lægges i saltlagen og stilles koldt et døgn. Si så væden fra.

20140713-102857-37737616.jpg

 

Eddike og vand bringes i kog og sukkeret tilsættes, sammen med de skoldede og pillede løg, dildskærmen og kogeposen med krydderier og nellikerne.
Koges i 5 min, tag så gryden fra varme. Og tilsæt atamon. Squashene kommes i rene skoldede og atamon skyllede glas og den varme lage hældes over. Dæk med et klæde og sæt først låg på når indholdet er koldt.

20140713-102822-37702806.jpg

 

Squash i valnøddeolie
1 kg squash
50 g salt
Ca 3 1/2 dl valnøddeolie ( brug evt. olivenolie)
100 g valnødder
Fintreven skal af 2 citroner
3 fed hvidløg
15 g hakket estragon blade

Skær squashen i skrå skiver ca 1/2 cm tykke og læg dem i lag i et dørslag med salt imellem alle lagene. Lad dem stå i 2 timer. Skyl dem med masser af vand for at fjerne alle spor af salt. Lad dem dryppe af på køkkenrulle.
Krydr 3 spsk af olien med masser af peber, og pensl den ene side af squash skiverne. Opvarm en grillpande eller en grill og grill skiverne med den olieret side nedad. Når der er brændemærker på indersiden, tages de af. Pensl den anden side på sammen måde og grill også den. i rensede skoldede og atamon skyllede glas, lægges squash skiverne og valnødder lagvis, lagene krydres med estragonen, citronskal og hvidløg. Hæld resten af olien over og ryst glassene for at fjerne evt luftbobler. Sørg for alt er helt dækket af olie. Sæt låg på og opbevar dem på køl i op til 2 måneder.

Grøntsagquiche
100 g løg
300 g squash
250 g gulerødder
2 spsk olie
2 fed hvidløg, finthakket
2 spsk frisk oregano, hakket
2 spsk frisk basilkum, hakket
100 g cheddarost
6 spsk reven parmasan
250 g hytteost
2 æg
2 spsk citronsaft
Salt og peber
4 spsk rasp ( kan udelades)

Hak løg. Riv squash og gulerødder groft. Svits grøntsagerne i olie sammen med hvidløg. Fjern fra varmen og tilsæt krydderurterne. Revet cheddarost, blandes med parmesan og hytteost. De 2 æg røres med citronsaften og salt og peberen. Æggene røres i og det hele vendes op i grøntsagsmassen. Hæld det hele i et smurt fad. Drys raspen på toppen og bag i ovnen ved 185grader og bag i 40 minutter.
Jeg er afhængig af denne Nicolai Kirk opskrift og spiser den både alene og til forskelligt kød.
Squash citron salat
Rå squash skåret i tynde skiver
1 øko citron, hvor skræl, saft og kødet skal bruges
Citronen rives så man får skræl, der skæres kød skiver ud og saften trykkes ud over squashen. Skrællen skal fordeles ud over squashen, pas på med mængden, da den kan være bitter. Smag til med salt og peber.
Forfriskende let sommer salat

20140728-155052-57052700.jpg

Squash salat med citron og ærteskud
1 lille squash
1 øko citron
Ærteskud
Salt og peber
Olivenolie efter smag

Skær squashen i fine tynde skiver
Riv lidt af skallen fra citronen og skær så skrælle af, og skær skiverne af citronkødet ud, saften presses ud over squashen.
Citronskiverne blandes med squash skiverne og saften, der saltet og peberes efter smag og der pyntes efter med citronsaften

IMG_0453.JPG

Del dette med de andreShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone
Comments Are Closed